Η γαστρεντερίτιδα είναι λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος κατά την οποία επηρεάζονται το στομάχι και το έντερο. Η αιτία της γαστρεντερίτιδας είναι συνήθως ιογενής για τα παιδιά (ιός ρότα,νόροοιοι, αδενοϊοί, SRSV). Άλλα παθογόνα τα οποία προκαλούν αυτή τη λοίμωξη είναι βακτήρια όπως το Campylobacter, E. Coli, Salmonella, Singella.

Ιογενή γαστρεντερίτιδα μπορεί να εκδηλώσει κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια του
έτους. Κάθε ιός έχει τη δική του εποχική δραστηριότητα. Οι λοιμώξεις από
νορο-ιό, αν και απαντώνται όλο το χρόνο, τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα
τους ψυχρότερους μήνες (στο τέλος του φθινοπώρου και κατά τη διάρκεια του χειμώνα). Οι βακτηριδιακές λοιμώξεις είναι φαινόμενο που συναντάμε συχνότερα το καλοκαίρι, και συνδέεται συνήθως με κατανάλωση επιμολυσμένου φαγητού.

Εφόσον τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι ήπια, αντιμετωπίζουμε την γαστρεντερίτιδα στο σπίτι συντηρητικά.

Συμπτώματα Γαστρεντερίτιδας
Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας περιλαμβάνουν:

  1. Διάρροια
  2. Έμετος
  3. Πονοκέφαλος
  4. Κράμπες/Πόνο στην Κοιλιά
  5. Πυρετό
  6. Αδιαθεσία/Μειωμένη όρεξη/Κόπωση
  7. Μυϊκοί Πόνοι

Διάρκεια Συμπτωμάτων – Μεταδοτικότητα

Τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί να διαρκέσουν από 1 έως 10 ημέρες, ανάλογα με τον ιό που προκάλεσε το νόσημα. Συνήθως όμως υποχωρούν σε 24-48 ώρες. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, αφού οι ιοί αποβάλλονται στα κόπρανα και στα εμέσματα των ασθενών. Οι ιοί επιβιώνουν στις επιφάνειες έως και 72 ώρες και ακόμα και μικρή ποσότητα του ιού αρκεί για να μολυνθεί κάποιος. Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα από νορο-ιό είναι μεταδοτικοί από την στιγμή που ξεκινούν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.

Πώς να βοηθήσω το παιδί που πάσχει από γαστρεντερίτιδα

Τα παρακάτω δεν αποτελούν ιατρικές οδηγίες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συζητώ τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να συμβουλεύομαι έναν επαγγελματία υγείας (παιδίατρο, φαρμακοποιό). Εάν τα συμπτώματα είναι μέτριας/μικρής βαρύτητας τότε:

    1. Εξασφαλίζω τις συνθήκες ανακούφισης και ξεκούρασης για το παιδί μου. Ο ύπνος θα ηρεμήσει το στομάχι και θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης (σε ό,τι περιεχόμενο υπάρχει στο στομάχι)

    2. Αναπληρώνω τα υγρά που χάνονται με τις διάρροιες. Χρησιμοποιώ ηλεκτρολυτικά διαλύματα και ριζόνερο με μικρή ποσότητα αλατιού. Εάν τίποτα από αυτά δεν είναι διαθέσιμο, μπορώ να δώσω λίγο ελαφρύ τσάι  (προσοχή   στη ζάχαρη διότι επιδεινώνει την διάρροια). Ενθαρρύνω το παιδί να καταναλώσει όσα περισσότερα υγρά μπορεί, όταν υπάρχει ΜΟΝΟ διάρροια και όχι έμετοι.

    3. Δίνω προβιοτικά

    4. Εάν το παιδί κάνει εμετούς σταματώ την χορήγηση διαλυμάτων από το στόμα για τουλάχιστον 60 λεπτά, ώστε να ηρεμήσει το στομάχι. Σε περιστατικά με έντονους εμετούς, πρώτος στόχος είναι να σταματήσουν οι έμετοι. Έτσι, περιμένω 1-1,5 ώρα και εφόσον το παιδί δεν έχει κάνει έμετο αρχίζω να χορηγώ μικρή ποσότητα ηλεκτρολυτών πχ 1 κουταλάκι γλυκού κάθε 10 λεπτά με 15 λεπτά. Προσοχή, σε περιπτώσεις που έχει επηρεαστεί το στομάχι δεν βιάζομαι να δώσω μεγάλες ποσότητες υγρών, διότι το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί ο κύκλος των εμετών.

    5. Δίνω ελαφριά γεύματα και μόνο εφόσον δεν υπάρχει εμετός και το παιδί έχει λάβει υγρά για 6-8ώρες: ρυζόνερο, σούπα με άπαχο κοτόπουλο, λαπάς, φιδές, πατάτα βραστή

    6. ΔΕΝ χορηγώ αντιβιοτικά, αντιεμετικά ή αντοδιαρροϊκά φάρμακα, εκτός εάν υπάρχει ιατρική οδηγία για το αντίθετο.

Πότε πρέπει να αναζητήσω ΑΜΕΣΑ ιατρική εκτίμηση

     Ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή που το παιδί εμφανίζει τα αρχικά συμπτώματα, ώστε να λάβετε εξατομικευμένες οδηγίες. Ωστόσο, εάν το παιδί εμφανίζει τα παρακάτω, θα πρέπει να εξετασθεί άμεσα από τον παιδίατρό του:                          

Επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης

Μειωμένη διούρηση / μειωμένα  ή καθόλου δάκρυα

Κενώσεις ή έμετο με αίμα

Εξάνθημα

Γρήγορη αναπνοή

Αυξημένη ευερεθιστότητα/έντονο κλάμα

Εάν το μωρό είναι κάτω από 6 μηνών

Πολύ υψηλό πυρετό